fredag 29 augusti 2014

Egna äpplen och yammig paj!




Första året som vi kan äta äpplen från vårt Rödluvan!!!


I år orkade de taniga grenarna hålla kvar fem stycken äpplen tills de mognat.
Lycka!
Så otroligt goda.

Ett åts upp direkt, resterande fyra fick bli en äppelpaj.





Hovgårdens äppelpaj:
1 sats mördeg
1 sats smuldeg med havregryn

När mördegen legat kallt ca 30 min tryck ut den i botten av en pajform.
Bryn äppleskivor i
50 gram smör
2 tsk kanel
4 msk socker
1 tsk malen ingefära
och i saften av 1 citron

Låt äpplena svalna på ett fat innan du fyller pajformen med dem.
Riv lite mandelmassa efter tycke över äpplena.
Strö över smuldegen.
Vispa en äggvita med lite vaniljsocker hårt. Spritsa eller bred ut äggvitan över pajen.

In i ugnen 180 grader i ca 30 minuter.
Serveras fördelaktigt med vaniljsås.






Givetvis hade jag experthjälp. En riktig hejare på att vispa vaniljsås och att hälla lite för mycket socker i mördegen. Pajens smak var det inget fel på, så att man höftar lite med mängden gör tydligen föga skillnad:)

Fredag och snart helg vänner.
Sista sommarhelgen. Sedan inträder den första höstmånaden.
Njut!

Karmisar Becca



Inga kommentarer: