torsdag 3 september 2015

Judiska kvarter och Helena Rubinstein




I'm happy again...
Kan det bero på att han levt flera år i ett ghetto där man tryckte in 18000 människor på en yta för max 3000 och att han nu är fri igen och fått återvända hem till de judiska kvarteren?




Idag har vi lagt hela vår dag på de judiska kvarteren. Så mycket historia, så mycket liv och så fina platser både utomhus och inomhus. Visste ni att Helena Rubinstein föddes ett par hundra meter från den här urhärliga gatan med gamla butiker, som idag är mysiga caféer med interiören från före andra världskriget bevarad.

Jag hoppade in på en Swartzkopf salong mitt emot hennes barndomshem och fick en två timmar lång klippning för 199 kronor, sittandes bredvid en rabbin som också klippte sig. Häftigt att studera den klippningen med skägg och långa lockiga polisonger. 
Till lunch förtärde vi en flaska Prosecco och en stor skål med vanilj- och chokladglass här på Kazimierz.
Detta är ett kvarter att förälska sig i!







Om de ursprungliga judiska kvarteren är bland det charmigaste man kan besöka och där magkänslan bara är till freds, så var kvällens besök på andra sidan floden bortanför ursprungliga Ghetto A och Ghetto B, på Oscar Schindler´s fabrik, något helt annat. Idag ett museum om ockupationen 1939 och en stads fruktansvärda delning av människor som tidigare levt sida vid sida. 
Ett vansinne som vi alla vet, men här kommer det mer otäckt nära på något vis...










En lång bra dag med många känslor och mycket eftertanke.
Nu är det sängen som gäller, 
för att imorgon efter frukost ta oss ut till Auschwitz och Birkenau.

Karmisar
Becca




Inga kommentarer: