fredag 11 juli 2014

Torsdagstipset - silikoner och hår



Torsdag då och arbetsdag igen. 
32 grader varmt i skuggan under markisen här i stan. 
Groteskt varmt, men man vågar ju inte klaga liksom. 


Har precis återgått in i den icke AC utrustade salongslokalen, efter att ha skjutsat hem lilla M (som hängt med Mamsen på jobbet under morgonen) till en kompis. De är nu och badar!  Lyckliga dem och så värda det!




Idag blir det lite mer en lektion än ett rent tips kanske. 
Får ofta frågor om silikoner och hur de kan användas i håret. Så vad sägs om en lektion om lite silikonlära? 

Är det farligt med silikoner i håret? 
Hm, allt är ju relativt. Nej man dör inte, dina inre organ försämras inte vid en användning och håret ser faktiskt glansigare ut och blir mer lättutredligt. 
So far, so good!

Det finns två sorters silikoner, vattenlösliga och inte vattenlösliga. Ni får en chans att gissa vilket alternativ som är skonsammast både för hus, hår och miljö?:)

Jag använder otroligt sällan produkter med vare sig det ena silikonet eller det andra. Men om håret känns riktigt risigt, så kan jag ibland använda mig av någon arganolja eller silkesdroppar med vattenlösliga silikoner för att få bort "frissigheten". Men då alltid efter att jag använt mig av ett eventuellt värmeverktyg, som tex plattång. Har du silikoner i innan du värmer hårstrået trycker du in silikonerna en bra bit in i hårlagren och även de vattenlösliga silikonerna blir svåra att tvätta bort.

De icke vattenlösliga silisarna ger ett vackert glansigt intryck till en början, men efter en längre regelbunden användning blir dina toppar och längder torra, frasiga och lite syntetiskt plastiga. 
Ich och blä! 
Har du tur kan du tvätta bort detta med ett sulfatschampo eller djuprengörande schampo, på bekostnad av det friska håret:(

De vattenlösliga silisarna går att tvätta ur håret med bara vatten, däremot löser de inte helt upp sig i vattnet. De är inte farliga för miljön, men vi spolar ut dem i vårt vatten och dess djurvärld. Det kan/ska man vara medveten om.

Jag undviker alltså silikonprodukter helt och hållet i  mitt eget hår.

Hur är det då med alla trendiga Arganoljor som marknaden basunerar ut i dessa varma soliga tider (och övriga året). 
Jo, rena oljor i sig innehåller inte silikoner, men jag vågar nästan lova att det finns inte en endaste återförsäljare som säljer endast innehållet ren arganolja. Denna olja kostar drygt 600 000 svenska kronor per deciliter att utvinna. Jag har i alla fall inga flaskor till försäljning för det priset...

Ljuger då försäljaren när de säger att det innehåller bara ren arganolja. Tja, tänjer kanske i alla fall lite på sanningen. Produkten innehåller förmodligen en liten del ren olja, men var uppmärksam på det övriga innehållet.

Här följer en lista på olika typer av silikoner
Och som vanligt så ju högre upp i ingredienslistan på produkten ett ämne står desto högre innehåll av detta ämne.


Vattenlösliga silikoner:

PEG-8 eller högre, Dimethicone

Dimethicone Copolyol

Lauryl Methicone Copolyol

Bis-PEG-8 eller högre, Dimethicone

Bis-PEG-8/PEG-8 Dimethicone

Bis-PEG-18 methyl ether dimethyl silane

PEG-8-PG-coco glucoside dimethicone

Dimethicone PEG-X phosphate


Icke vattenlösliga silikoner:

Amodimethicone

Dimethicone

Trimethylsilylamodimetheicone

Phentyl Trimethicone

Cetearyl Methicone

Dimethiconol

Amodimethicon

Stearyl Dimethicone

Cyclomethicone

Cetyl Dimethicone

Cyclopentasiloxane

Behenoxy Dimethicone

Stearoxy Dimethicone

Cyclohexasiloxane

Cyclomethicone

Cyclotetrasiloxane

Stearoxy dimethicone


Omöjligt att hålla alla dessa i huvudet, men ändelser med Cone eller Oxane är  någon form av silikon. Det kan vara lite enklare att lagra i minnet.

Det är ju naturligtvis valfritt om man tycker att detta är en information man behöver. Har duett kort hår som klipps bort ofta och därmed "byts ut". Ja, då kanske det inte spelar så stor roll för dig och håret. Miljöaspekten kvarstår förstås fortfarande.  

Det var nog allt för denna torsdag!
Ut och njut i våra förhållandevis friska svenska sjöar och hav och har en liten tanke med er om att behålla våra badvatten i ett bra skick.

Karmisar Becca


Inga kommentarer: